На пчелите с любов – информационна кампания

На пчелите с любов – информационна кампания

НА ПЧЕЛИТЕ С ЛЮБОВ

дизайн на логото: Кристина Костова

Националната информационна кампания На пчелите с любов стартира на 10.02.2015 г. като естествено продължение на проект Хексагон и в резултат на обединението на дейността на две сдружения – творческо сдружение за каузи и кампании Щипка и Национално сдружение на жените пчеларки.

Целта на кампанията е да информира обществото за опасността от драстично намаляващите пчелни семейства в страната, в резултат на различни, но равни по значение фактори, които влияят на живота и смъртността при медоносните пчели. Направените предварителни проучвания не само в България, но и в цял свят сочат като най-голяма заплаха за живота на пчелите неправомерна и несъобразена с общите изисквания и условия на безопасност човешка дейност. В нея се включват нерегламентирани пръскания със забранени или силно токсични вещества за растителна защита, нерегламентирано засаждане на генномодифицирани култури и злоупотреби при самото отглеждане на одомошените медоносни пчели (слаби познания, необрзованост, ниска култура и морал – експлоатация, грабежи и др).

С кампанията се цели да се обединят всички заинтересовани страни по темата, посредством различни артистични похвати. Кампанията включва различни акции и инициативи като:

Градска акция В кошера – подобряване на градската среда чрез нейното трансфрмиране по артитичен и интересен начин.

Екологична акция 21 грама злато – замяна на еднократните дози пакетчетата мед, които се сервират в различни заведения, с мед от буркан и произведен от местен пчелар

Образователна акция Пчела от А до Я – съвместно със студенти от НХА и консултанти пчелари, изработка на образователни информационни табла за живота и развитието на медоносните пчели, предназначени за училищата в цяла България.

Артистична акция Who’s the Bee? – интерактивна инсталация, подготвена и представена за V-тото издание на Mini Art Fest, през май 2015 г.

Документален филм Тръвна – филм за опазване на българските традиции и занаяти при старите потомствени пчелари в Бългрия

Детска образователна игра Ббъззз – децата имитират поведението на медоносните пчели по време на паша (събиране на прашец) и по този начин и с допълнителни дейсвтия към регламента на играта учат нови полезни факти за насекомите, наречени „опрашители“.

Анонимно онлайн проучване Сезон 2015 / 2016 – в края на кампанията направихме доброволно, анонимно онлайн проучване сред пчелари, с различен опит и от различни райони на страната. Резултати от проучването под формата на инфографики можете да видите тук.

По време на еногодишния си период на дейност, екипът на каманията се включваше активно в най-разнообразни събития, изложения и фестивали, където темата за опазването на печлите можеше да намери място и публика, с единствената цел да достигнем до повече хора, които да ни чуят и разберат. Успяхме и се радваме на някои не малки победи като например интересът на МЗХ към сектора, прилагането на европейските политики за опазване на пчелите и в България, обединението на сектора, търсенето на диалог със земеделските производители, по-добрата информираност на гражданите и т.н.

През декември 2014 г. На пчелите с любов получи поощрителна финансова награда от Дарителската програма на MOTO-PFOHE за опазване на природното и културно наследство на България – 2014 г. От старта си през 2015 г. до финала си, една година по-късно, кампанията получи подкрепата, всеотдайността и партньорството на над 50 различни организации,  които повярваха, че да спасим пчелите в България следва да бъде общ приоритет! Благодарим ви.

 

Екип:

Петя Чалъкова – ръководител на проекта

Теодора Тодорова – консултант, пчелар

сътрудници и доброволци:

Янчо Михайлов, Деян Барарев, Венко Николичев, Кристина Костова, Нора Караламбева и др.

Научете още за нашите отлични партньори в кампанията На пчелите с любов на официалната ни страница.

 

 

 

 

Share Button

Автор

admin

Няма коментари

Остави коментар

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС


Ако се интересувате от нас, имате идеи, искате да работите с нас или просто да кажете ``здравей`` :




Телефон

+359 896 664 538

© Щипка ~ 2018 Всички права запазени. Изработка – Skyeystudio.com